zaterdag 5 mei 2018

Denemarken

Wij zijn weer weer terug van een heerlijke week vakantie. Net als vorig jaar waren we in Denemarken, alleen nu in een huisje in Ribe. Ribe is het oudste stadje van Denemarken, er wordt zelfs beweerd dat het het oudste is van heel Scandinavië. Vroeger woonden hier de Vikingen, niet gek dus dat deze in de omgeving nog steeds centraal staan. Zo is er net buiten Ribe het Vinkingecentre, en dat is geweldig voor kinderen én volwassenen. 


In Denemarken zijn de speeltuinen anders dan dat we in Nederland gewend zijn (foto hierboven is een stukje van de speeltuin in het Vikingecentre). In deze speeltuin is alles gemaakt van natuurlijke materialen, en ongeveer de helft bestond uit water. H. vond het geweldig om steeds over te steken bij de stenen. Er waren genoeg kinderen die het niet mochten van hun ouders, men is veel te bang voor natte kleren. Maar ze leren er zoveel van: durven, balans houden, risico's nemen. Het water was overigens helemaal niet diep, ongeveer 10 cm. Gewoon lekker op laarsjes of blote voetjes, dan blijven de sokken droog! 


Een leuk winkeltje in Ribe, met mooie woonaccessoires.


Door dit straatje liepen wij van vakantiehuis naar het centrum. 


Bij het Vikingecentre was deze week de jaarlijkse Vikingmarkt. Allemaal wol, vilt, houten producten en ook bijvoorbeeld spullen om vuur te maken werden er verkocht. Heel leuk, en ook een ontzettend grote markt. Er waren ook Vikingen uit andere landen, waaronder Nederland waardoor we nog een paar leuke gesprekjes hadden. 


De Vikingen die hier leven, leven daadwerkelijk als Viking (niet alleen de kleding, maar ook slapen, eten etc..), sommige voor een week maar ook wel langer. Het zal dus van week tot week verschillen hoeveel er zijn, maar deze week waren er heel veel (moeilijk in te schatten maar ik schat minstens 200).


We gingen ook een dagje naar Legoland en hebben ons daar ook weer erg vermaakt.


De volgende keer willen we langer (we waren nu 6 dagen waarvan 2 in de auto) want we hebben nog lang niet alles gezien! En het is sowieso een heerlijk en prachtig land.

1 opmerking:

  1. mooi hoor ja skandinavie heeft dat veel met hout natuurlijke matrialen en viking en historische culturele dingen veel streek markten en producten das in nl nog stuk minder leuk dat viking center steping stones ja leuk die zie je in uk irl ook veel in de natuur altijd leuk om daar overheen te stappen ribe ziet er leuk uit ben je wel eens in stadje odense geweest is ook erg mooi en de eilanden fano en mon zijn ook erg mooi http://visitfanoe.dk/en/home/ https://www.reisgenieten.nl/denemarken/mon-bezienswaardigheden
    schijnen hele mooie gebieden te wezen veel natuur zee en leuke dorpjes en je kunt er barnsteen vinden aan strand

    BeantwoordenVerwijderen