donderdag 31 maart 2016

Thee in het theemuseum

Afgelopen zondag brachten mijn vriend en ik een bezoekje aan het theemuseum in Houwerzijl, waarbij we ook een high tea gingen doen. Dit was zijn verjaardagscadeau van hem voor mij! Alleen de rit erheen was al leuk, want Houwerzijl ligt helemaal in het noorden van Groningen en is te bereiken via slingerweggetjes waarbij je kunt genieten van het weidse uitzicht en af en toe leuke kleine dorpjes met oude huizen.


Het museum is gevestigd in de oude kerk van het dorp, en het bijhorende theewinkeltje zit in de pastorie. Vanaf het parkeerterrein kun je dit soort leuke paadjes volgen om bij de ingang te komen.


De high tea die wij kregen bestond uit meerdere (3) gangen en alles was heerlijk. De eerste gang waren de hartige hapjes. Heerlijke sandwiches met divers beleg (ei/bacon, roomkaas/kruiden en zalm), een puntje hartige taart met broccoli en wortel (heel lekker!) en een kleine hartige muffin die heel kruidig smaakte. Alles natuurlijk huisgemaakt, dat proef je! 


De 2e gang bestond dan uit de wat zoetere hapjes: scones (pas gebakken en nog warm) met aardbeienjam en lemoncurd, en room. En daaronder: Engelse kruidcake, monchoutaart met bramen en een puntje chocoladetaart.


Erbij dronken we uiteraard thee. Bij de hartige hapjes werd de thee voor ons gekozen (maar wel een thee die mij al heel lekker leek toen ik deze op de kaart zag), daarna konden we steeds zelf de thee kiezen. Officieel kreeg je samen een pot maar omdat ik heel benieuwd was naar de bloementhee terwijl mijn vriend juist nieuwsgierig was naar de appeltaartvariant, kregen we elk een pot welke ook beide helemaal leeg waren aan het eind van de middag. Uiteraard hebben we wel van elkaars thee geproefd en we vonden ze beide heerlijk.


De bloementhee is heerlijk voor in de zomer en bevat kamille, rozen, korenbloem, goudsbloem, lavendel en citroengras. De appeltaartthee is juist wat meer voor de herfst en winter, vind ik persoonlijk.


Tussen de gangen door kreeg je alle tijd en ruimte om even van tafel te gaan en het museum of het winkeltje te bezoeken, of even buiten te gaan wandelen. Zodra je weer aan tafel zat werd de volgende gang gebracht. Wij gingen tussendoor het museum even bekijken, waar van alles te zien was over hoe thee gemaakt wordt, de gebruiken van vroeger en nu etc. Ook waren er leuke kunstwerken van thee te zien zoals onderstaande jurken van theezakjes.


En deze hangende  theezakjes zouden er voor moeten zorgen dat de lucht gezuiverd wordt.


Na twee gangen bezochten we het winkeltje nog even. Allerlei theesmaken zijn hier te koop, zwarte, witte en groene, rooibos-, bloemen- en kruidenthee. En daarnaast ook chocolade (de perfecte combinatie!), mooi servies en losse theekopjes, veel kookboeken om zelf een high tea te maken etc..


Voor thuis kocht ik de bloementhee die ik tijdens de high tea ook dronk. Mijn vriend kocht voor zichzelf ook twee soorten thee: met anijssmaak en een zwarte Groningse thee, en wat chocolade met banaan en zonder suiker. Gewoon om eens te proberen.


Door de theetuin liepen we terug naar de auto.


Bij het parkeerterrein zit nog dit 'speelbos' waar zoals hier te zien is de witte ganzen en konijntjes (rechts een zwarte) lekker rondlopen.


Voor de laatste gang zaten we veel te vol maar er werd direct aangeboden deze voor ons in te pakken om mee te nemen naar huis. 's Avonds bij de thee hebben we deze dan nog gegeten, en die bestond uit een lekker gebakje, een bonbon en een fruitspiesje.


Kortom: het theemuseum is heel leuk, en een high tea maakt het helemaal compleet! Er is overigens keuze uit verschillende teas, van vrij eenvoudig tot heel uitgebreid. Kijk eens op: Theefabriek 

1 opmerking:

  1. ziet er mooi gezellig uit ook leuk die hangende thee zakjes voor de ramen om lucht te zuiveren weet wel dat thee vocht vast houd en dat koffie nare luchtjes weghaald maar wel grappig idee

    BeantwoordenVerwijderen