zondag 18 mei 2014

Guerilla Gardening

Vorige week las ik een brief in de Libelle, over een man die van tuinieren hield en voor zijn werk elke week van Leeuwarden naar Deventer moest reizen met de trein, een saaie, kleurloze reis. Hij hield zo van oranje goudsbloemen alleen die gaven elk jaar zoveel zaadjes dat hij ze op een gegeven moment in zijn eigen tuin niet meer kwijt kon. Hij besloot ze mee te nemen en onderweg via het raampje uit de trein uit te strooien langs zijn wekelijkse route. En toen ze eenmaal bloeiden kon hij dus genieten van prachtige oranje goudsbloemen tijdens zijn treinreis. (Foto's zijn allemaal afkomstig van internet, en zijn willekeurige guerillagardening-plaatsen)


Ik vond dit zo'n leuk verhaal dat het een beetje in mijn hoofd bleef hangen. En prompt las ik diezelfde week in de krant over dit verschijnsel, het bleek een naam te hebben! Guerilla gardening dus, wat best nog 'stout' klinkt voor iets wat zo onschuldig lijkt (het is officieel niet toegestaan maar Groen Links ondersteund het initiatief wel). Het is kort gezegd het stiekem zaaien van bloemen in openbaar gebied, om de wereld wat kleuriger te maken. En het is dus echt iets wat vaker voorkomt, bleek toen ik even ging googlen en volgens de betreffende krant is het zelfs 'helemaal van nu'. 


Er blijken zelfs speciale 'zaadgranaten' te koop te zijn (helemaal biologisch afbreekbaar) waarmee je in één gooi een stukje wereld wat vrolijker kunt maken. 
Ik vind het leuk en vrolijk, wat mij betreft wordt het wél toegestaan! Ik zou het geweldig vinden om dagelijks uit te kijken op zo'n veld bloemen als op bovenstaande foto. Dus ik zou zeggen: laat hier en daar stiekem wat zaadjes vallen, dan kunnen we straks overal genieten van weelderige bloemenvelden! En nu maar hopen dat het ook echt een trend wordt!

4 opmerkingen:

 1. hey dat heb ik ook gelezen dat stukje over die flowerbombs dan krijg je bloemen explosie ze zijn door iemand in schotland bedacht nou moet mensen dat maar wat meer gaan doen hier onderweg in nederland kan wel wat wild flowers gebruiken langs kanten van de snelweg of van mij aparthele velden vol wat je ook vaak in frankrijk of engeland ziet zo mooi en staat zo vrolijk laten we een bloemen zee er van maken een nadeel vond die flowerboms wel beetje prijzig ! maar goed zoals die meneer uit de libelle kan het ook dus mensen met grote tuinen drop your flowerseeds into the wild ha ha ha hopenlijk gaan ze het ook doen groetjes leuke post
  leon10

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, in Frankrijk en Engeland zie je dit veel meer. Daar schijnen ook wel mensen te zijn die dit professioneel doen. De flowerbombs zijn inderdaad prijzig, zo'n 7 euro per stuk. Een zakje zaad kopen is al goedkoper, maar zaadjes uit je eigen uitgebloeide bloemen halen is natuurlijk het allergoedkoopst! Bedankt voor je leuke reactie!

   Verwijderen
 2. Ohhh wat heerlijk zou dit zijn...yarnbombing en nu dit...alles om de wereld wat meer kleur te geven en een glimlach op de gezichten van de mensen te toveren,nou van mij mag elk perkje beroerd worden hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lovely flower photos, I love this time of year!
  Thanks for sharing!
  Gill xx

  BeantwoordenVerwijderen