woensdag 12 december 2012

December Daily- 12: Post uit vervlogen tijden

Gisteren liet ik deze oude kerstkaart (of eigenlijk is het een nieuwjaarskaart) al even zien. Ik hou van zulke oude kaarten. Allereerst om de mooie afbeeldingen op de voorkant, maar ook niet in de minste plaats om de teksten op de achterzijde.
Je kunt er zo bij wegdromen, want wie was degene die deze kaart ontving. En wie hem verstuurde? Hoe lang is de kaart onderweg geweest? Hoe oud is de kaart precies?


Ik heb mij er maar eens in verdiept. De kaart werd verstuurd van Marie uit Belgie naar haar nichtje Yvonne uit Frankrijk. De kaart is dan ook in het Frans geschreven. Ik heb hem, met mijn redelijke Franse kennis even kort vertaald, ik was toch wel benieuwd wat Marie te vertellen had. Ze was duidelijk erg dol op haar nichtje want dit schrijft ze: "Bedankt lieve Yvonne voor je leuke kaart met de groeten. Ik hoop je zoals altijd weer te ontmoeten in Oberbruck, het is lang geleden dat ik je zag. Tot ziens mijn beste Yvonne, ik geef je een dikke kus en ik hou van je met heel mijn hart. Je nichtje Genevieve (...woord slecht leesbaar). Mijn beste kleine Yvonne, ik wens je een goed jaar en geef je een hele dikke kus voor mijn kleine nichtje waar ik zo van houd. Marie" 


Ik vermoed dat de kaart is verstuurd op 25 januari en hij is in ieder geval gestempeld op 27 januari, volgens mij van het jaar 1914 want in de stempel staat '27-1-14' en de maker van de postzegel, Edward Pellens, maakte postzegelseries in 1905 en 1912. Dus dat jaar wordt dan ook wel extra aannemelijk.


Mijn zoektocht naar mademoiselle Yvonne Michaud heeft niet veel opgeleverd. Er blijken meerdere naamgenoten te zijn, onder andere op facebook en Linkedin, maar als ze nog leeft zal ze tegen de 100 jaar zijn dus ik denk niet dat ik haar op die sites kan vinden. Ook vond ik een overleden naamgenoot maar zonder geboorteplaats dus ook dat leverde niets op. Jammer, ik was wel benieuwd naar het meisje achter de kaart. Misschien leest ooit iemand dit stukje die haar wel gekend heeft of misschien nog steeds kent, iemand die namen herkent (misschien het 'per adres: Eugene Michaud'). Je weet maar nooit, ik zou het erg leuk vinden!

Fijne dag!

1 opmerking:

  1. leuk verhaal achter dit soort vintage kaarten je zou er zo een mooie roman over kunnen schrijven leuk ook dat het nog beetje te ontcijferen viel ben bang dat als je de echte persoon wilt vinden waarover dit gaat je al gauw in archief werk terecht komt maar wie weet is er iemand die haar gekent heeft of het nichtje misschien! of verwant is met een van de twee heb je misshien toevallig ook een kaart van een soldaat aan zijn fam of geliefde? daar is vaak veel meer over bekent in archieven maar zon speurtwerk is erg leuk om te doen groetjes leon10

    BeantwoordenVerwijderen