woensdag 22 november 2017

'Kerstdagen', een boek om alvast in de kerstsfeer te komen

Via via krijg ik regelmatig een stapeltje oude tijdschriften en zo ook afgelopen januari, toen kreeg ik de kerstnummers van de Libelle in handen. Daarin las ik over het boek 'Kerstdagen' van Jeanette Winterson en dat sprak me meteen aan. Maar omdat het natuurlijk een kerstboek is, heb ik toen in mijn agenda ergens in november opgeschreven dat ik achter dit boek aan moest, zodat ik het in de 'juiste' tijd kon gaan lezen. Ik vond het nu bij de bibliotheek en heb het direct meegenomen, en het is zo'n leuk boek dat ik het nu als tip aan jullie doorgeef. Dan kunnen jullie het nog vóór kerst gaan kopen of lenen, en lezen! Of inpakken als cadeautje :-) 

In het boek staan 12 kerstverhalen en 12 kerstrecepten (steeds een verhaal, gevolgd door een recept). De verhalen zijn verrassend, soms ontroerend en lief, maar soms ook enorm spannend. Maar altijd magisch en vol kerstsfeer. Jullie kennen vast het liedje 'Its the most wonderful time of the year' waarin wordt gezongen over 'scary ghoststories en tales of the glories of Christmasses long long ago'. Nou, beide komen hierin voor hoor! De verhalen zijn dus ook uitermate geschikt om voor te lezen (aan andere volwassenen of oudere kinderen, geen jonge kinderen!), ik zou zeggen: zet een lekkere leunstoel bij de kerstboom tijdens je kerstviering, en lees de anderen voor! Weer eens wat anders!
Na elk verhaal vind je een recept. Het leuke is, dat het allemaal typisch Engelse recepten zijn zoals 'De mincepies van mevrouw Winterson', sherrytrifle, custard etc. Maar daarbij zijn de recepten ook verhalen op zich: Jeanette Winterson beschrijft op heel persoonlijke wijze diverse van haar eigen kerstmissen en ze is er heel goed in om de bijpassende sfeer op te roepen. Dit doet ze overigens op een hilarische manier zoals bij de sherrytrifle"'Pak je beste kristallen kom van een stoffige plank in het keukenkastje', '... tijdens de oorlog en daarna was de slagroomspuit een wezenlijk bestanddeel van Engeland' en bij een recept waarin het deeg even in de koelkast moet, raadt ze aan een paar kerstkaarten te gaan schrijven of een paar cadeautjes in te pakken. 'Iets wat bij de kerstsfeer past en leuk is. Niet gaan strijken!' 

Kerstdagen

Kortom.. geweldig boek, echt een aanrader!

1 opmerking: