donderdag 4 mei 2017

Fantastisk Danland (oftewel: het prachtige Denemarken)

Wij waren in de meivakantie een weekje in Denemarken. En wat is het een prachtig land!


Heel veel zee (in Denemarken is de zee nooit heel ver weg!), mooi en heel ontspannend! Even lekker uitwaaien.


Ons gezellige huisje met houtkachel. Meteen de eerste dag hebben wij flink hout ingeslagen en de kachel heeft elke dag gebrand. Wij zaten er in een zeer koude week (ondanks eind april) dus dat was echt een fijn element in huis. Lekker knus, of op zijn Deens: 'hyggelig'.


Deze winkeltjes zijn in Ribe, het oudste stadje van Scandinavië. Het is zo'n mooi knus stadje, echt een aanrader om een dagje heen te gaan. Alles is nog zoals vroeger: oude straatjes, een haventje, een waterrad, mooie pandjes... De winkel op de foto hierboven staat propvol met het mooie servies van Greengate!


Leuke vintagewinkeltjes, en ook zijn wij in een kringloopwinkel geweest in Ribe. Heel normale prijzen, helaas niets tegen gekomen wat ik wilde kopen.


We gingen natuurlijk ook een dagje naar Legoland!


En dit is in Esbjerg. Persoonlijk vond ik het een wat minder sfeervolle stad, maar desondanks toch leuk om even te kijken. 


Bij deze bakkerij aten we een lekker broodje, hoewel.. mijn vriend koos een van die aanlokkelijke taartjes! Ik nam een kaneelbroodje, en die smaakte echt heerlijk bij mijn kopje thee! Onder het interieur van de zithoek van deze bakkerij.


Nog wat huisjes in Ribe


En vlakbij ons huisje was de oudste snoepfabriek van Denemarken, met een winkel erbij. Je mocht ook het productieproces bekijken, met machines én recepten uit 1860. Heel boeiend om te zien, ook voor kinderen. En de snoepjes zijn lekker fruitig! 


Ik zou jullie nog veel meer foto's kunnen laten zien, het is er zo mooi en er is zoveel te doen! Echt een aanrader om met kinderen heen te gaan. Denemarken is gemiddeld iets duurder dan Nederland, maar als je naar de goedkope supermarkten gaat dan valt het ontzettend mee. Vooral de ongezonde producten als snoep, koekjes en chips zijn duurder. Benzine was ongeveer dezelfde prijs als in Nederland, iets goedkoper nog zelfs. En daar staat tegenover: wij hoefden nergens te betalen voor parkeren, ook niet in de grotere steden (ik weet niet of dit voor alle steden geldt, maar wij kwamen het niet tegen). En overal zijn openbare toiletten die schoon en verwarmd zijn, en met warm water, zeep en handdoeken voorzien zijn. En bovendien ook bijna allemaal weer gratis. De voorzieningen zijn dus heel goed. Wij hebben genoten en kwamen helemaal uitgerust weer terug!

1 opmerking:

  1. leuke fotos ja voorzieningen zijn beter in denemarken zweden noorwegen zijn ook rijkerder landen dan nl openbaar toillet zie in veel landen beter dan in nl behalve franrijk hi hi das niet schoon leuke gezellig oude stadjes nog iets van hans christiaan anders gezien sprookjes of woonhuis of museum luxe producten en genots middelen zijn vaak wat duurder maar nu misschien minder want je hoeft niet meer per ferry kan nu over brug vervoerd dus dat scheeld misschien wat hi hi denenmarken is net als nederland en uk niet zo warm in mei dan moet je geluk hebben hoe was lego land leuk over het parkeren dat zal ergens in belastings constructie zitten of subsidiepot of via gemeentes of het rijk denk wel dat je moet betalen alleen niet bij meter misschien betalen zijn per aceptgiro voor jaar of maandelijks maar gezellig heb je nog typse deense gerechten gehad of steek producten vlierbes dingen of jams hoe was dat eiland geweest leuk dus jullie gaan zeker keertje weer terug of niet

    BeantwoordenVerwijderen