zondag 11 november 2012

Elf november is de dag...

... Dat mijn lichtje branden mag!


Vandaag is het weer 11 november en op die datum wordt hier Sint Maarten gevierd. Echter, omdat het deze keer op zondag valt, kwamen de kindjes gisteren al langs de deur. Voor de gezelligheid had ik ook wat lichtjes aangestoken. 


Voor degene die het niet kennen: Met Sint Maarten gaan de kindjes met een lampion zingend langs de deuren, en krijgen daar dan snoep voor. Oorspronkelijk was het feest bedoeld voor arme kinderen die op deze manier wat extra eten binnen te halen, maar het is leuk dat de traditie is gebleven al weet ik dat het niet meer in heel Nederland wordt gevierd maar alleen nog in bepaalde plaatsen in het noorden en zuiden des lands. Vaak worden de traditionele liedjes gezongen, zoals 'Elf november' maar ook komen er liedjes voor met wat meer humor erin 'Sint Maarten, Sint Maarten, er liepen 2 tomaten...' en 'Sinte Maarten mik mak, mijn moeder is een dikzak, mijn vader is een duntje, geef me een pepermuntje'.


Aan lampions wordt vaak veel tijd gespendeerd. Het zijn altijd mooie knutselwerkjes, zelden zijn ze gekocht. Op internet zijn ook talloze leuke ideeen te vinden. Zelf vind ik bovenstaande uil van www.ninnis-welt.com wel erg leuk!

Voor wie vandaag of misschien morgen nog Sint Maarten viert: Veel plezier!

1 opmerking:

  1. Ook toevallig gisteren met de meiden een lampion geknutseld een ook een uiltje gemaakt. Wel een andere maar wel van deze het patroontje van de veertjes (druppeltjes) gebruikt. Hier wordt morgen Sint Maarten gevierd. Zal nog wel ff een foto op mijn blog plaatsen.
    Groetjes,
    Maaike

    BeantwoordenVerwijderen