zondag 2 juli 2017

Konijntjes 'quiet book'







Ik ben opnieuw tante geworden! Van een lief jongetje dit keer en natuurlijk wilde ik weer een cadeautje zelf maken. Op Pinterest zag ik al regelmatig 'quiet books' voorbij komen: stoffen doe-boekjes. Dit leek mij ook wel leuk, maar dan wel iets wat ik nog niet eerder had gezien. Aangezien mijn nieuwe neefje een mooie muurschildering op zijn kamertje heeft van Hazeltje, uit het kinderboek "Raad eens hoeveel ik van je hou" kwam ik uit op haasjes, of eigenlijk konijntjes. Na even nadenken bedacht ik: het moet maar een konijnenhuisje worden.
De kleertjes kocht ik er overigens bij. 


Het boekje heeft mij heel wat dagen en avonden gekost: schetsen en nog meer schetsen, deze schetsen uitwerken tot bruikbare patronen (immers: zelf bedenken is leuk maar je hebt nergens een patroon voor..) en uiteindelijk alle onderdeeltjes knippen en naaien. Veel met de hand.


De omslag maakte ik in werkelijkheid als laatste. Ik maakte hem van een wollige stof. Aan de binnenkant zit een doorzichtig zakje genaaid voor de losse onderdeeltjes.

foto van Margriet Brandsma.

Alle losse onderdeeltjes die op de bladzijden inzetbaar zijn.


foto van Margriet Brandsma.

De woonkamer met een haard waarop je de haardblokken vast en weer los kan maken door middel van klittenband. Je kunt de houtblokken ook in de mand doen.

foto van Margriet Brandsma.

Het keukentje met een oven die open en dicht kan. Hierbij maakte ik het taartje en de bakplaat met koekjes.

foto van Margriet Brandsma.

Het bad waar de konijntjes ook in kunnen.

foto van Margriet Brandsma.

De slaapkamer met bedjes waarin de konijntjes kunnen liggen, en een raam om te verwisselen voor dag en nacht.

foto van Margriet Brandsma.

En de moestuin, met natuurlijk worteltjes maar ook prei, rode bietjes en broccoli. De gieter is ook een los onderdeel.

Het aan elkaar zetten van de bladzijden vond ik het lastigste onderdeel en ook het minst leuk. Maar goed, ook dat hoort erbij. Verder was het een ontzettend leuke klus. Sommige dingen zou ik misschien een andere keer anders doen, maar goed, je leert er ook weer van en ik ben uiteindelijk over het algemeen wel tevreden. En -het belangrijkste- het boekje werd ook enthousiast ontvangen.
Mijn zoon van 5 wilde het haast niet weggeven dus het blijft best lang leuk, gelukkig.

Als ik andere quiet books op internet bekijk, denk ik dat die van mij vrij gedetailleerd is. Maar je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als dat je zelf wil, en er is zoveel te bedenken! Ik heb nog wel wat ideetjes, maar goed, ideeën zijn er altijd wel in overvloed :-)
Fijne week!

2 opmerkingen:

  1. hey margriet gefeliciteerd leuk cadeautje hoor leuk idee ja daar zit vast heel veel tijd in maar het is wel mooi geworden hi hi dat wordt dan nog boekje maken voor h. dan heeft hij er ook eentje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi persoonlijk cadeautje, dit is de kers op de taart vind ik. En natuurlijk van harte gefeliciteerd.
    Mina

    BeantwoordenVerwijderen